Argentinská restaurace Grand Fierro přináší nejen skvělé jídlo, ale i stylové interiéry
V roce 2015 přivítala dnes už legendární argentinská restaurace Grand Fiero své první návštěvníky v prostorách Voršelovy ulice. Restaurace byla vyhlášená nejen díky autentickým argentinským steakům, ale také svému unikátnímu interiéru. Ten pro ni vytvořilo české designové studio Formafatal v čele s návrhářkou Dagmar Štěpánkovou. Restaurace se ale musela přestěhovat do nových prostor v Myslíkově ulici, kde nahradila tradiční český hostinec. Na tvorbu nového interiéru si majitel restaurace Juan Cruz Pacin opět pozval designéry z Formafatal. A jaký je výsledek? Jednoduše geniální!
„Jakmile jsem se dozvěděl, že musím Gran Fierro přemístit do jiného prostoru, cítil jsem, že nový design by měl překonat ten stávající. Ale zároveň to muselo zachovat pocit toho starého. Byla to výzva, vzít prvky originálního designu tak, aby ladily v novém prostoru s novými prvky. A speciálně s novými koncepty, restaurace prošla silnou transformací, kterou bylo třeba vyjádřit designem,“ vypráví o vzniku staronového interiéru restaurace Grand Fierro její majitel Juan Cruz Pacin.
Nově zrozené Gran Fierro se rozprostírá na ploše 390 m² o celkové kapacitě 163 míst k sezení. Restaurace je rozdělena na 3 hlavní části - hlavní prostor s integrovanou otevřenou kuchyní, venkovní zahrádku se zimní zahradou a zadní část s VIP salónky. Při tvorbě interiéru se návrháři snažili vycházet z designu předchozích prostor, který doplnili o nápadité novinky. „Snaha o maximální využití vybavení a mobiliáře původní restaurace v jisté míře už definovala směr, použité materiály a základní barevnost interiéru. Do návrhu jsme vsadili nové prvky, opět odkazující na surové stavební materiály, které ovšem dostávají zcela novou funkci. Obnažené ocelové HEB nosníky slouží jako podnože k lavicím, roxorové tyče opticky předělují prostor v jeho částech nebo je z nich navržená velkorysá vinotéka přes celou stěnu a kari sítě slouží jako treláž pro zelené rostliny a oplocení zahrádky,“ vysvětlují hlavní myšlenku, která stála za zrodem vzhledu přestěhované restaurace Grand Fierro Dagmar Štěpánková a Iveta Tesařová z dílny Formafatal.
Další novinkou, kterou architektonické studio do interiéru přidalo, jsou betonové tvarovky, ze kterých je vytvořena dominantní dekorativní stěna hned ve vstupní části restaurace. „Tato stěna je symbolickým odkazem nového přístupu – nejen architektonického návrhu, ale především nového smýšlení a filozofie Gran Fierra a jeho majitele, který vyměnil dřevěné uhlí za bio uhlí. V Gran Fierru ho začali sami vyrábět z dřevního odpadu z kuchyně. Proto uvnitř každé betonové tvarovky levituje uhel, stěna je jako vitrína, uhel je jako šperk. S tímto vizuálním konceptem pokračujeme ještě do zadní části restaurace, kde je z uhlů například vytvořena zavěšená klenba jednoho ze salónků,” popisují autorky.
Tato situace je skvělým příkladem toho, jak design a architektura dokáží ovlivňovat běžný život. „Originální návrh stěny s dřevěným uhlím spustil jednu z největších transformací restaurace. Protože jsme chtěli vystavovat dřevěné uhlí jako dekorativní předměty, museli jsme o něm a jeho původu hluboce přemýšlet. Tehdy jsme zjistili, že mnoho produkcí dřevěného uhlí přispívá k odlesňování a rozhodli jsme se o tom šířit povědomí a také jsme začali vyrábět vlastní ekologické uhlí. Nyní můžeme říci, že tato stěna je naším nejsilnějším vizuálním vzkazem,“ říká o proměně smýšlení, kterou spustila jedna dekorace, majitel restaurace Juan Cruz Pacin.
Při navrhování restaurace vsadilo designérské studio hlavně na použití surového betonu, kůže, železa a dřeva, které plně vyjadřují atmosféru argentinské restaurace Grand Fierro a skvěle spolu fungují. Ač je restaurace moderní, působí velmi útulně. Interiéru dominují tmavé odstíny, které v restauraci vytvářejí intimní příjemnou atmosféru ideální pro večeři s přáteli, rodinou, kolegy nebo partnerem. Výrazným prvkem jsou také neobvyklá světla, která jsou v každé z místností jiná. Nad železným barem, kterému dominují osvětlené police plné barevných lahví prvotřídních lihovin a který protíná dvě místnosti, visí řada industriálních skleněných svítidel, další místnosti zase dominují svítidla z organických materiálů, jako je dřevo. Za zmínku stojí i nádherná zahrádka.
Tradiční argentinská restaurace Grand Fierro v sobě zkrátka spojuje lásku k prvotřídním surovinám, geniálním koktejlům a nápaditému designu. Kuchaři zde připravují své legendární steaky nebo burgery na exkluzivním grilu značky Josper a pokrmy na již zmíněném vlastnoručně vyrobeném dřevěném uhlí. Bohaté menu restaurace sestavoval argentinský šéfkuchař a pochutnat si zde můžete také na rozmanitých jihoamerických specialitách, jako jsou empadas, tapas nebo krevety. Zkrátka až budete mít chuť na skvělý steak, zajděte si do Grand Fierra a ochutnejte kousek Argentiny v srdci Prahy!