Avocado Gang zaujme nejen vaše chuťové pohárky
Barvy, chutě, nadšení a hlavně láska k jedné super potravině. To vše spojuje tým restaurace Avocado Gang, která nabízí nejen lahodné, ale také výživově hodnotné pokrmy z avokáda. Návštěva restaurace není jenom kulinářským zážitkem, kreativně sladěný interiér vám přichystá i příjemný vizuální vjem.
Restaurace se rozprostírá v jednoduchých podélných prostorách. Na první pohled vás zaujme barevný stůl, který se díky svým 9,3 metrům stal dominantou místnosti. Kousek, který je obklopený 22 barevnými židlemi, je pospojovaný z mnoha dřevěných smrkových trámů na podnožích ze žárově zinkové oceli. Materiál smrku v kombinaci s žárově zinkovou ocelí zde byl využit hned několikrát, jako například u světel, židlí nebo umyvadel. Je i součástí obkladu podélné stěny oddělující část pro hosty a zázemí restaurace.
Zinek v interiéru promítá jednu z vlastností avokáda a totiž jeho syrovost. Pozinkované pláty na zdech dle architekta Petra Moráčka ze studia Mimosa architekti v interiéru vytváří působivé reliéfy, které do prostoru vnášejí strukturu. Útulnost interiéru dokreslují smrkové lazurované biodesky. Stěny restaurace mají stejně jako cementová podlahová stěrka světle šedou barvu.
Kromě dominantního stolu uprostřed, který svou barevností podtrhuje pestrost připravovaných pokrmů, jsou zde i další stolky umístěné podél stěn. Prostor působí otevřeně a vzdušně a vyjma barevného stolu je celý prostor koncipován tak, aby dal možnost vyniknout barevným pokrmům.
Hosté mají možnost nahlédnout i do přípravy svých pokrmů díky otevřené kuchyni. Zde vznikají jednotlivá jídla, která vždy kreativním způsobem využívají avokádo, jakožto svou hlavní super ingredienci.
11 statečných z Avocado Gang
Pěstování avokáda potřebuje svůj čas, stejně tak se postupně, ale jistě rodil projekt Avocado Gang. Restaurace vsadila na jistotu a konkrétně na jednu velmi oblíbenou surovinu: avokádo. Surovinu s unikátním složením lze kreativně upravovat a hodí se téměř k čemukoliv.
První avokádová restaurace v Praze byla otevřena v roce 2019 v Karlíně, v přízemí činžovního domu na Lyčkově náměstí. Jejímu otevření předcházely měsíce příprav. „Hledali jsme, zkoušeli, rozrůstali se v myšlenkách, radovali se, těšili, pokorně budovali pevné základy, abychom pak světu mohli říct: máme to, můžeme růst. Můžeme se zazelenat.“ říká majitelka a sous chef restaurace Karolina Konečná.
Chod restaurace má v současné době na starosti 11 lidí. V týmu jsou například i umělci John a Jitka Bokovi, kuchař Ivo Koudelka, fotografka Blanka Kirchner, truhlář Jiří Diviš a architekti z ateliéru Mimosa: Petr Moráček, Jana Zloubková a Kateřina Fryzelková. Architektonické studio Mimosa stojí i za realizací nedalekého Bistra Proti Proudu, které má stejné majitele jako Avocado Gang, ovšem příběh tohoto interiéru je úplně odlišný. Místo je inspirované karlínským inovátorem v obklasti elektrotechniky – Františkem Křižíkem.
Zakladatelka restaurace Avocado Gang měla od začátku jasnou představu. Chtěla, aby prostoru dominoval barevný stůl s řadou barevných židlí. Nakonec oslovila Jitku a Johna Bokovi. Malířka Jitka Boková stůl vážící třičtvrtě tuny pomalovala a vytvořila z něj unikátní umělecké dílo. Stůl obklopují barevné židle od české nábytkářské značky TON. Cílem velkého sdíleného stolu byl částečně i úmysl, že zde bude docházet k navazování nových sociálních vazeb. Dle majitelky Češi spíše vyhledávají oddělené stolečky podél zdí a oproti cizincům se sedět u sdíleného stolu teprve učí.
Design avokáda zde byl zahrnut v řadě drobných detailů, jako například u loga navigačního systému toalet, kde Radek Rytina vytvořil grafický koncept avokádového panáčka a avokádové panenky.
Vypadá to, že vsadit kartu na jednu super potravinu se skutečně vyplatilo a není se čemu divit. Obsahuje-li pokrm alespoň trochu avokáda, velmi to zvyšuje jeho výživovou hodnotu. Tento plod hruškovce přelahodného bývá velmi často označován za druh zeleniny, ve skutečnosti se ale jedná o ovoce, které obsahuje vitamín C, D, K, E, hořčík, minerály draslíku a antioxidanty. Plody avokáda fungují jako prevence proti zánětům v těle, regulují cholesterol, vysoký krevní tlak, mají příznivý vliv na fungování metabolického systému a dokonce zlepšují i mozkové funkce.
Ovšem i avokádo má svou nevýhodu. Na jeho vypěstování je zapotřebí velké množství vody. Dle deníku The Guardian je na produkci jednoho kilogramu avokáda spotřebováno dva tisíce litrů vody. Pokud tedy chcete brát v úvahu i životní prostředí, měli byste tento plod užívat střídmě, v rozumné míře a neplýtvat jím. Této zásady se v Avocado Gang drží a každé avokádo kreativně zpracují. Už máte také chuť na jejich avokádový cheesecake, lívance, větrník nebo avokádový burger?