Jak vybrat perfektní jídelní stůl? Zeptali jsme se Petry Indruchové.
Pokud zařizujete nebo renovujete váš interiér, určitě jste narazili na otázku jídelního stolu, který je v domácnosti jednou z dominant. Lámete si ale hlavu s tím, kde vlastně při výběru vhodného stolu začít?
Nebojte, nenecháme vás ve štychu. Na pomoc jsme si pozvali zkušenou architektku a naší dlouholetou parťačku Petru Indruchovou, která vás jistě navede tím správným směrem.
Praktická otázka na začátek, v jakých rozměrech se jídelní stoly obvykle dělají?
To, jak by měl být stůl velký, je dáno především obytnou plochou, která se stále zmenšuje. Plocha stolové desky je značná, může zcela změnit náladu interiéru. Nejčastěji prodávaným rozměrem do bytu je u nás 160x90cm, do rodinných domků či větších prostor je pak typičtější stůl o rozměrech 180x100cm. Nicméně na trhu existují nejrůznější rozměry, od těch nejmenších až po stoly, jejichž délka přesahuje i 4 metry.
Existuje něco specifického, na co si při výběru dávat pozor?
Především je důležité uvědomit si, jaký stůl skutečně potřebujete, stanovit si kritéria a podle nich vybrat ten správný kousek. Vyloženě pozor bych si dávala hlavně na velikost stolu a kvalitu materiálů, ze kterých je vyroben. Občas se stane, že má člověk „velké oči“ a stůl si pořídí větší, než skutečně potřebuje. Ten mu pak v interiéru může tvořit obrovskou masu, kterou nikdy funkčně nevyužije. Při výběru jídelního stolu je u mě nejdůležitější velikost, následuje design, materiál, barevnost… Vše musí jít ruku v ruce, aby stůl v interiéru plnil takovou úlohu, kterou po něm chceme.
Zaznamenala jste nějaké trendy, co se týče designu stolů nebo stolování obecně?
K mému velkému potěšení se užívání jídelních stolů a společné stolování opět vrací do módy a lidé u nich skutečně žijí společenský život. Stůl se tak stává středobodem domácnosti, kde často neplní pouze funkci pro stravování, kromě toho u něj také děti píší úkoly nebo dospělí pracují.
Obdélník, kruh, čtverec nebo ovál? Který tvar se hodí kam?
Tvar jídelního stolu je jedním z nejdůležitějších atributů při jeho výběru. Právě ten může ovlivnit to, jak celý prostor bude působit. V prvé řadě závisí na prostoru, který máme pro stůl k dispozici. Osobně mám velmi ráda kulaté a oválné jídelní stoly – je mi blízká filozofie toho, že u stolu jsou si všichni rovni. Tento typ sice vyžaduje větší prostor, ale má za to obrovskou výhodu v tom, že může stát ve volné ploše a nedělí ji. Oproti tomu obdélníkové a čtvercové stoly jsou vhodné tam, kde hranou jdeme rovnoběžně se zdí, kuchyní nebo nějakým kusem nábytku.
Máte pro nás nějakou radu ohledně výběru materiálu stolu?
Materiál volíme nejen s ohledem na estetiku, ale také na jeho praktické vlastnosti - odolnost a pevnost. Velké oblibě se těší masivní dřevěné desky, o které je ovšem nutné pečovat, aby si svou krásu zachovaly po dlouhou dobu. Čím dál více se místo hladkých transparentních skel používají skla lakovaná nebo barvená, dále keramické povrchy, které se vyznačují vysokou odolností, nebo desky z přírodních kamenů.
Jak správně vybrat podnož stolu?
Ačkoliv bývá u stolu dominantní stolová deska, nezapomínejme na podnož, která může mít spoustu různých tvarů a může být vyrobena z řady zajímavých materiálů. Podnož stolu je zásadní pro stabilitu, nosnost, ale i design stolu. Každý materiál je vhodný pro jiný typ podnože a jiné vzezření. Mám ráda kov, ale nebráním se ničemu, už jsem realizovala také stoly se skleněnými nohami či vyřezávanými ze dřeva.
Petro, máte vy sama nějaké oblíbené kousky?
Láska na první pohled byl pro mě stůl Glossy Marble od Kartellu, který mě uchvátil keramickou deskou v imitaci mramoru a lehounkou podnoží. Pro svou eleganci a noblesu miluji stůl Concave od italské značky MIDJ, který je k dispozici v mnoha barevných a materiálových provedeních. Pro ty, kteří chtějí při speciálních příležitostech usadit více strávníků, bych doporučila například stůl Blade, který okouzlí krásným provedením masivních dřevěných detailů na jinak stabilní kovové konstrukci.
Tip! Každý stůl potřebuje židle. Jak vybrat tu pravou židli k jídelnímu stolu, prozrazuje Petra v tomto článku.