Lindt Home of Chocolate. Místo, kde se snoubí noblesní architektura se smyslnou čokoládou.
Rádi si pochutnáváte na čokoládě? Pak si nenechte ujít švýcarské multifunkční muzeum Lindt Home of Chocolate, které své brány otevřelo 13. září 2020. Tato interaktivní budova je součástí sídla švýcarské čokoládovny Lindt & Sprüngli nedaleko Curychu, ale byla pro ní postavena zcela nová budova, která okouzlí nejen milovníky sladkostí, ale také architektury. Vydejte se s námi na prohlídku muzea, jehož návrhem se zabývali architekti z ateliéru Christ & Gantenbein.
Stát se jednou z nejnavštěvovanějších budov ve Švýcarsku. Tento nemalý cíl si vytyčili právě v Lindt Home of Chocolate, a díky velkému množství atrakcí a zajímavostí se jim to možná velmi brzy podaří. A jak to zde tedy vypadá? Po vstupu do atria budovy na vás čeká 9,3 metrů vysoká čokoládová fontána s celkovou váhou 3 tuny, která nadchne nejen děti, ale i většinu dospělých. Kolem zdánlivě beztížné konstrukce proteče až 1 500 litrů skutečné čokolády v rychlosti 1 l za 1 sekundu. Součásti objektu je i největší prodejna čokolády Lindt s rozlohou 500 m2.
Vše začalo v roce 2014
Přestože jste mohli vynikající čokoládu v tomto muzeu ochutnat teprve před rokem, projekt dostali architekti Christ & Gantenbein od nadace Lindt Chocolate Competence Foundation již v roce 2014. Původní areál továrny byl přeměněn na velkou budovu z červených cihel, které kontrastují s bílým průčelím zdobeným zlatými písmeny. Uvnitř naleznete dynamický interiér o užitné ploše 21 540 m2, kterou z velké části spojuje točité schodiště a kaskádové chodby protkané interaktivní expozicí o čokoládě.
Čistota a elegance
Zatímco vytvořilo basilejské studio Christ & Gantenbein jednoduchý exteriér tak, aby ladilo s okolními historickými továrními budovami, při tvorbě interiéru zvolilo trochu hravější přístup. Kruhové balkony, oblé tvary na oknech i schodišti a kulaté nosné pilíře kontrastují s utilitárním vzhledem budovy. Jak se vám budova líbí? Chystáte se toto sladké muzeum navštívit? Pak si nezapomeňte koupit vstupenku nebo třeba rovnou kurz, ve kterém si vyrobíte vlastní čokoládu.