Nejen Bistro je designovou stálicí na pražské gastronomické scéně
Odhalené cihlové zdi, přiznaná vzduchotechnika i plechová svítidla, to vše zjemněné dřevem, bílou barvou a světlými geometrickými obklady ve španělském stylu. I přesto, že podnik Nejen Bistro patřil mezi první vlaštovky karlínské gastro scény, i nyní se řadí k designové i kulinářské špičce. Oblíbili si ho zástupci všech generací i životních stylů. Pojďte s námi na virtuální ochutnávku!
K založení restaurace skupinu přátel vedla touha nabídnout zákazníkům sezónní menu zasazené do příjemného prostředí. Koncept je inspirovaný populárními podniky v Budapešti či Barceloně. Těch bylo v roce 2015, kdy gastronomická rodina Jsme Kolektiv přišla se svěžím nápadem, v Praze jen pomálu. Název Nejen Bistro vystihuje ducha a záměr majitelů i architektů. Jednoduché chody, otevřená kuchyně i párování s vínem je přidanou hodnotou oproti klasickému rychlému občerstvení. Celá myšlenka byla zasazena do Karlína, který od dob stoleté povodně povstává jako fénix z popela.
Prosvětlený interiér s otevřenou kuchyní
A právě ničivý vodní živel se stal i součástí celkové tváře prostoru. Zdevastované stěny se totiž studio Mar.s architects rozhodlo očistit na holé cihly a ponechat je jako jeden z hlavních rysů. Obnaženou konstrukci doplňují bíle omítnuté zdi i šedo-bílé dlaždice zdobící výklenky u oken, část podlahy i kuchyně. Ta je viditelně propojená se zbytkem restaurace. Zvědavým očím návštěvníkům tedy nic neunikne. Industriálního ducha podporují černá plechová svítidla i přiznané žárovky, takzvané “edisonky”. Podnik je protkaný i viditelnou vzduchotechnikou. Na vlně přírodních materiálů se vezou i stolky, nástěnné police a podlaha. A knihovna v sobě navíc rafinovaně ukrývá vchod na toalety.
Čerstvé lahůdky pro každého
Nabídka se odvíjí od dostupnosti sezónních potravin. Křupavý jarní chřest, voňavé letní jahody a zelenina, na podzim dýně či svatomartinská husa. To všechno doplňuje vždy perfektně zpracované maso z kvalitních zdrojů. Největší pomocník v kuchyni je Josper gril. Ten kombinuje ty nejlepší vlastnosti grilu na dřevěné uhlí a trouby. Zákazníci mohou zajít na obědové menu, dát si chutnou večeři s předkrmem, hlavním chodem, street foodem i kávu s dezertem. Na své si ale přijdou i vegetariáni. Kvalitní víno, pivo, domácí limonády, míchané alko i nealko drinky i speciální giny zkompletují celý gastro zážitek.
Architekti z holešovického ateliéru milují autenticitu, industriální i repasované prvky, přírodní a surové materiály i zářící neony. A to, společně s respektem ke geniu loci, se promítá do jejich projektů. Už od roku 2014 utváří vizuální tvář podniků, soukromých objektů, kancelářských prostor a sídel firem. S uskupením Jsme Kolektiv kromě Nejen Bistra spolupracovali například na pivovaru Spojovna či restauraci Výčep, ale jejich rukopis se promítl také do espresso baru LOKA nebo klubu Roxy.